tirsdag 17. mars 2015

Helmaks med HalvBirken

Teten i HalvBirken etter 500 m. (Foto: Kjell Arild Andersen)
Birken Skifestival er i gang, dvs. første helg er unnagjort på strålende vis for arrangører og over fem tusen løpere på de tre arrangementene, Ingalåmi, UngdomsBirken og HalvBirken. Jeg fikk med meg alle tre, men av logiske grunner med startnummer bare på sistnevnte...

Forrige uke kjørte jeg forresten også en skikkelig "fartsprøve" i hodelyktrennet i Hernes. 13 km i fristil på et fantastisk skiføre som resulterte i ny pers i løypa med nesten 5 minutter og 36.09 på 13 km, dvs. 21 km/t i snitt og 51 km/t nedfra Hovindberget uten lys i skumringen ga bokstavelig talt spenning i hverdagen. Moro å gå fort på ski, og nok en herlig fight med - og prestisjetap for eleven min, Ole Andreas.


Sjusjøhelga innledet i god tid før fredagskosen med en tomilstur i aftensol over Nordseterfjellet og Elgåsen. Lørdag ble viet damene i Ingalåmi med kamera på magen i sola. Det ble 7 kjappe km ned på morgen og 7 halvkjappe motsatt veg midt på dagen. Jeg prøvde å holde igjen og gå helt rolig, men det var jaggu meg ikke lett når skiene satt perfekt, løypene var som støpte, "konkurrenter" foran på skinnene og formen i anmarsj...

Søndag gikk det bokstavelig slag i slag med horder av ungdommer på tur ned lia helt fra klokka 9 på morgenen. Jeg kombinerte derfor rollene som fotograf og skitester i det fantastiske været med 5-6 kuldegrader, vindstille og merkbar "påskesol". Jeg hadde nok en gang bestemt meg for å optimalisere et par med tanke på staking, og testet ut  klisterskiene mine med glider i festesonen mot kaldskiene med feste (to lag Swix VR55 dekket med VX43). Struktur, glider og rill var ellers helt identisk, bortsett fra at kaldskiene var nyslipte, mens klisterskiene ikke er slipt på to år. Testene viste minimale forskjeller, og dermed var det lett å velge feste også denne gangen. Jeg har slitt litt med stivhet i ryggen, og samtidig tenkte jeg at det ville være en stor fordel å ha feste i stigningen over Gjestbuåsen.

Jeg fikk litt problemer å skifte mellom Birken-fotograf og -deltaker og måtte stille meg opp i pulje 1 helt uten oppvarming. Som typisk "slow starter" i den eller så lette utgangen ned- og østover Birkebeinerløypa, ble det et typisk temposjokk og flere kom susende bakfra. Jeg unngikk så vidt å bli felt av en som tryna rett foran meg og kjørte bokstavelig talt over beina på karen. Lenger til høyre ante jeg mer action i en av de to litt kritiske svingene på den første kilometeren. Etter målgang ble jeg klar over at det var fetter'n som hadde blitt kroppstaklet i ren hockeystil.

Jeg angret litt på oppladningen da jeg allerede før Kroksjøen merket at jeg ikke greide å utnytte fordelen det burde være å bruke beina i stedet for å stake som mange rundt meg gjorde. Over Gjestbuåsen som er den eneste motbakken å snakke om etter 6 km, ble jeg direkte frastaket mens jeg prøvde å få beina til reagere. Litt roligere tempo opp fra Sagmyra i går og heller litt mer futt før start, fant jeg ut ville vært lurere

Ved Midfjellkoia 3 km senere begynte maskineriet å funke, og stakinga "hemmatt" til Sjusjøen var det trøkk i. Opp fra Fjellelva og i den siste slake moten før stadion var rollene byttet om, og det var jeg som staket fra flere som slo om i diagonal. Det samme gjentok seg på et par steder senere også hvor profilen bikke såvidt oppover. Betryggende å vite foran neste helg, hvis festet er helt borte eller beina har gjort sitt før Midtfjellet..

Tre kjente løpere sett bakfra som har skrevet seg inn i skihistorien med litt forskjellig skriftstørrelser..... (Alle foto: Kjell Arild Andersen).

Thomas 
Jan Erik 
Rolf

Gliden var jevngod med de aller fleste jeg kunne sammenlikne meg med, og rennet kunne gjerne vært lenger! Festet funka også nede ved BB-stadion samtidig som 32.26 på de siste 14 km forteller om god fart nedover. Maksfarten var forøvrig 50,5 km/t like før passering i bunnen av Birkebeinerbakken, nå omdøpt til Martins Monsterbakke, har jeg sett.

På årets rekordføre kunne jeg notere løypepers med fem minutter og under kvarteret bak vinneren, Anders Mølmen Høst fra Lyn Ski. Thomas Alsgaard var klart best i min klasse, 40 år +, mens jeg såvidt havnet på side 2 på resultatlista, dvs. nr 51 av 351 i gubbeklassen. Det var også oppløftende å bare se to ungjenter foran og samtidig som jeg dro (med litt rotten hjelp) av med seieren i prstisjeduellen med fetter'n med nøyaktig ett minutts margin. "Det går likar no...." Kan jeg synge videre på DDE sin vise neste lørdag, tro?

Stakerolfen på hugget! (Foto: Stein Arne Negård)

Tankeleser: "Hvor er fetter'n?" (Foto: Stein Arne Negård)

Min HalvBirken-statistikk:

Dato Tid Vinner Etter % etter Plass Delt. Kl-plass Kl-delt.
2010 1:25:05 1:10:21 0:14:44 20,94 34 459 23 169
2012 1:20:09 1:04:28 0:15:41 24,33 64 713 28 275
2013 1:22:35 1:03:14 0:19:21 30,60 183 1071 59 415
2015 1:15:31 1:00:37 0:14:54 24,58 194 973 51 351



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar